elke shoot een feest met een goede voorbereiding

Goed voorbereid op de foto: dat lukt met deze tips

Beter zichtbaar zijn, we willen het allemaal. Maar laten we eerlijk zijn: voor veel mensen is op de foto gaat best een ‘dingetje’. Je weet het wel en hoort het ook om je heen in je zakelijk netwerk: persoonlijke foto’s die bij jou en je bedrijf passen verbeteren de binding met je potentiële klanten. Maar ja, eigenlijk ben jij gewoon het liefst bezig met het helpen van jouw klanten en zie je ook een beetje op tegen de fotoshoot. Is het niet vooral een boel gedoe? Nou, dat valt best mee hoor, en je zal merken dat het de moeite méér dan waard is.

Maar een goede voorbereiding is ook in dit geval het halve werk, dus lees even verder.

Voor de shoot

Het allerbelangrijkste is de voorbereiding is dit: glamour is niet nodig. Het is belangrijk om jezelf te laten zien, gewoon wie jij bent in je vak. Maar natuurlijk wel op je best!

Make-up

Wat betreft de make-up: wees voorzichtig met crèmes en foundations met hoge spf factor of met glans en glitters. In de studio, maar ook buiten is flitsen soms nodig en dat gaat niet lekker samen met deze producten.

Gebruik je make-up of wil je oneffenheden wegwerken, dan werkt een wat mattere foundation het beste voor een mooi portret. Voor een realistische foto: overdrijf het niet.

Wat trek ik aan?

Dat ligt er maar net aan waarvoor je de foto’s nodig hebt. Ga je voor een zakelijk portret en ga je altijd netjes of formeel gekleed? Doe dat dan ook voor de foto. Is in jouw branche of bedrijf een informele kledingstijl gebruikelijk, trek dan kleding aan die daar bij past. Neem gerust een extra setje kleding mee, dan kijken we samen wat goed past of we fotograferen je gewoon in beide sets.

Prints en patronen

Vermijd drukke prints en patronen en hele felle of fluorescerende kleuren.  Zorg er voor dat je kleding schoon en gestreken is en lekker zit. Als jij je prettig voelt in je kleding, zie je dan terug in de foto.

Sieraden

Grote of prominente sieraden leiden af van waar het in de foto om gaat: jou.

Brillen

Ben je brildragend? Afhankelijk van de sterkte en of het plus- of minglazen zijn is er meer of minder zichtbare reflectie. Gelukkig zijn er wel wat trucjes voor om dit zo weinig als mogelijk storend te laten zijn. Wat jij kunt doen? Zorg dat je bril goed schoon is voor de shoot.

Groepen

Ga je met meer personen op de foto, stem dan de kledingstijl en de kleuren op elkaar af. Met groepen is het extra belangrijk dat je de kleding rustig houdt. Kies voor kleding in dezelfde kleuren en tinten.

Tijdens de shoot

Op de foto gaan kost tijd, daar kunnen we niet omheen. Soms wat meer, soms wat minder, maar houd er rekening mee dat ik zo’n 1 à 1,5 uur van je tijd nodig heb.

Ik sta nooit goed op foto’s

Maak je geen zorgen, iedereen kan goed op de foto staan. Ik stel je op je gemak en geef poseeraanwijzingen. Het is nog nooit ‘niet’ gelukt, dus ook met jou gaat het lukken.

Ik heb een buitenshoot gepland maar de zon schijnt niet

Geen probleem, integendeel zelfs. Buiten fotografeert het ’t fijnst als er ook wat wolken zijn, dat geeft mooi zacht licht en daar worden jouw foto’s mooier van. Regent het echt pijpenstelen, dan moeten we de shoot verzetten of uitwijken naar een binnenlocatie of. Overigens heb ik zelfs in parkeergarages mooie foto’s kunnen maken.

Na de shoot

Wat gebeurt er na de shoot?

Ik schiet altijd een ruime hoeveelheid beeld. Uit de beelden maak ik een grove selectie; is een foto niet helemaal scherp, of sta je met je ogen dicht? Dan vallen die foto’s sowieso af. Deze eerste selectie stuur ik je via We Transfer toe en hieruit kies jij zelf de foto’s die je wilt. Jij ziet jezelf nu eenmaal anders dan ik dat doe. Wil je juist advies van mij bij het maken van je keuze? Dat kan natuurlijk ook, dan stemmen we jouw keuze samen af.

De gekozen foto’s bewerk ik na; ik doe een lichte portretretouche en verwijder eventuele tijdelijke oneffenheden als pukkeltjes. De geretoucheerde foto’s ontvang je in hoge en/of lage resolutie. De lage resolutiefoto’s zijn geschikt voor online gebruik, de hoge resolutiefoto’s gebruik je voor print en drukwerk.

Waar kan ik de foto’s allemaal voor gebruiken?

Bij de foto’s krijg je een z.g. licentie voor eigen gebruik. Dat betekent dat je de foto’s kunt gebruiken voor je social media profielen, je website, persberichten, afdrukken, flyers, banners etc. Eigenlijk voor alles waarbij je jezelf of je bedrijf wil promoten. Wil je de foto’s gebruiken voor reclamecampagnes van andere bedrijven, neem dan even contact met me op voor eventuele aanvullende licenties.

Heb je andere vragen voorafgaand aan je shoot? Bel of mail me, dan spreken we alles nog even door. Zo zijn we goed zijn voorbereid, wordt de shoot een feestje en is die het startpunt van een nog betere zichtbaarheid!